Rețea frauduloasă cu produse alimentare de bază destructurată în Portugalia de Parchetul European

Retail în Europa. FOTO EPPO
Retail în Europa. FOTO EPPO

Parchetul European (EPPO) din Lisabona a trimis în judecată 30 de persoane și companii, acuzate că au pus în funcțiune o rețea de fraudă cu TVA în valoare de 35 de milioane de euro. Dosarul, denumit „Ambrosia”, vizează 17 persoane fizice și 13 entități juridice care ar fi derulat un sistem fictiv de tranzacții internaționale cu produse alimentare esențiale, precum ulei de măsline, ulei alimentar și zahăr.

Potrivit actului de acuzare, depus la Tribunalul Penal Central din Lisabona, rețeaua controla companii înregistrate în Portugalia, Spania și Franța. Scopul declarat al tranzacțiilor era exportul produselor, dar în realitate bunurile nu părăseau teritoriul Portugaliei. Prin utilizarea de documente false, gruparea ar fi eludat plata TVA-ului și ar fi solicitat ilegal rambursări de TVA, generând profituri necuvenite.

Trei dintre inculpați se află în arest preventiv, iar unul este plasat în arest la domiciliu. Autoritățile estimează că mecanismul fraudulos a cauzat daune de circa 35 de milioane de euro atât bugetului portughez, cât și celui al Uniunii Europene.

Rețeaua viza în special piața angro de tip „cash & carry”, folosind profiturile ilicite pentru a reduce prețul de vânzare al produselor, denaturând astfel competiția în sectorul alimentar.

Operațiunea a fost sprijinită de Autoritatea Fiscală și Vamală din Portugalia, prin Direcția pentru Investigarea Fraudelor și Acțiuni Speciale, precum și de Unitatea de Acțiune Fiscală a Gărzii Naționale Republicane. Perchezițiile au avut loc pe 2 iulie 2024 în Portugalia, Franța și Spania.

Dacă vor fi găsiți vinovați, inculpații principali riscă pedepse de până la 25 de ani de închisoare, iar companiile implicate ar putea fi sancționate cu amenzi semnificative și dizolvare obligatorie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*