Administrator judecat pentru fraudarea fondurilor europene prin contracte fictive de ucenicie

Anchetă într-un dosar cu fonduri europene. FOTO EPPO
Anchetă într-un dosar cu fonduri europene. FOTO EPPO

Un administrator de firmă din județul Teleorman a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, după ce a recunoscut că a obținut ilegal aproape un milion de lei din fonduri europene prin contracte fictive de ucenicie destinate șomerilor vulnerabili.

Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, inculpatul S.R.L. a încheiat acordul de recunoaștere a vinovăției pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire de documente false pentru obținerea de fonduri europene, în formă continuată (30 de acte materiale), și de fals în înscrisuri sub semnătură privată (1.724 de acte materiale).

“În perioada ianuarie 2018 – noiembrie 2021, inculpatul ar fi întocmit în fals contracte de ucenicie cu 30 de persoane aflate în situații vulnerabile – șomeri de lungă durată, părinți unici sau persoane trecute de 45 de ani – în cadrul a două programe cu finanțare europeană derulate prin Programul Operațional Capital Uman”, au transmis procurorii.

Documentele falsificate – tabele de prezență, state de plată și rapoarte lunare – atestau în mod nereal că ucenicii ar fi participat la cursuri sau ar fi muncit în cadrul societății. Toate aceste acte au fost depuse la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Teleorman, care a virat ulterior, din fonduri europene și bugetul de stat, suma totală de 926.641 de lei.

“În realitate, contractele și documentele erau fictive, iar inculpatul a încasat ilegal sume lunare de 2.250 de lei pentru fiecare ‘ucenic’, fără ca aceștia să fi prestat vreo activitate efectivă”, au mai precizat reprezentanții DNA.

În cadrul procedurii de recunoaștere a vinovăției, inculpatul a acceptat o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere și prestarea a 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității. De asemenea, pe o perioadă de un an după pronunțarea hotărârii definitive, va avea interdicția de a ocupa funcții publice sau de conducere.

În cursul anchetei penale, inculpatul a achitat parțial prejudiciul – suma de 726.641 lei – iar pentru recuperarea restului s-au dispus măsuri asigurătorii asupra unor imobile aflate în proprietatea acestuia.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Teleorman. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă s-a constituit parte civilă în cauză.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*