Uniunea Europeană este îndemnată să includă în scenarii eliminarea treptată a gazului rusesc

Conducte de gaz. FOTO ACER
Conducte de gaz. FOTO ACER

Agenția Uniunii Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) a emis o opinie oficială privind analiza ENTSOG asupra securității aprovizionării cu gaze în vara 2025 și iarna 2025/2026. Documentul subliniază că, deși infrastructura europeană de gaze este considerată adecvată pentru acoperirea cererii și atingerea obiectivului de umplere a depozitelor, există aspecte critice care necesită atenție în viitoarele prognoze.

Potrivit ACER, estimarea cererii de gaze făcută de operatorii de transport este cu aproximativ 10% mai mare decât media din ultimii trei ani, ceea ce nu reflectă scăderea reală de consum generată de eficiența energetică și tranziția industrială post-criză. Agenția recomandă corelarea acestor estimări cu tendințele economice și politice actuale, precum și cu alte surse independente de proiecție.

În ceea ce privește sursele de aprovizionare, ACER sprijină modelarea unor scenarii de stres, inclusiv reducerea livrărilor de gaze naturale lichefiate (GNL) și întreruperea gazului prin TurkStream. De asemenea, se cere explicit includerea unor scenarii de eliminare treptată a gazului rusesc, în acord cu obiectivul Comisiei Europene de a înceta complet importurile din Rusia până la finalul anului 2027.

ACER mai atrage atenția asupra riscului unor niveluri scăzute de stocare la începutul verii 2025, ceea ce necesită un aport semnificativ de GNL în lunile următoare. În lipsa unui aport suficient de GNL, scenariile de stres indică imposibilitatea atingerii pragului de 90% de umplere a depozitelor până la începutul sezonului rece.

Agenția recomandă totodată integrarea prețului gazului în modelările ENTSOG, pentru a înțelege mai bine modul în care evoluțiile pieței pot influența comportamentul de consum și stocare. Diferențele tot mai mici dintre prețurile de vară și iarnă pot descuraja injectarea gazului în depozite pe baze comerciale, ceea ce ar putea impune intervenții suplimentare la nivel european.

În concluzie, ACER consideră că raportul ENTSOG este util și în conformitate cu reglementările în vigoare, dar solicită revizuirea metodologiei utilizate și o mai bună integrare a dinamicii pieței, a politicilor de decarbonizare și a noilor priorități strategice ale Uniunii în domeniul energiei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*