Rețea de fraudă de 10 milioane de euro cu TVA destructurată în trei state europene. Percheziții și arestări în Cehia, Belgia și Polonia, la cererea Parchetului European

Anchetă într-un dosar cu fonduri europene. FOTO EPPO
Anchetă într-un dosar cu fonduri europene. FOTO EPPO

La solicitarea Parchetului European (EPPO) din München, autoritățile judiciare și de poliție din trei state europene au efectuat miercuri, 3 iulie, o serie de percheziții și rețineri în legătură cu un nou caz de fraudă masivă cu TVA. În urma anchetei codificate „MIDAS”, un suspect a fost arestat în Cehia, iar mai multe locații din Belgia, Cehia și Polonia au fost percheziționate, fiind puse sub sechestru bunuri și conturi bancare.

Organizația criminală investigată este bănuită că ar fi orchestrat o schemă complexă de fraudă de tip „carusel”, valorificând reglementările UE care scutesc de TVA tranzacțiile transfrontaliere între statele membre. Frauda, estimată la aproximativ 10 milioane de euro, implică vânzări fictive de produse electronice, inclusiv căști AirPods.

Suspectul reținut în Cehia este considerat un actor-cheie în lanțul de aprovizionare, implicându-se prin propriile companii și acordând împrumuturi entităților implicate în schemă. Operațiunea a fost posibilă datorită cooperării strânse cu autoritățile naționale din Belgia, Germania, Polonia și Cehia. Au fost efectuate 18 percheziții la sediile firmelor vizate, iar mai multe conturi bancare au fost înghețate în Belgia și Polonia.

Ancheta face parte dintr-o investigație amplă derulată de EPPO privind o rețea infracțională transnațională implicată într-o fraudă de TVA estimată la 195 milioane de euro. Schema include și vânzarea de smartphone-uri, dispozitive electronice mici și măști de protecție.

Toate persoanele implicate beneficiază de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei hotărâri definitive de către instanțele competente din Germania.

EPPO este parchetul public independent al Uniunii Europene, responsabil pentru investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*