Apelurile telefonice care folosesc identități false sunt blocate automat din 7 iulie

Apel telefonic. FOTO VinzentWeinbeer
Apel telefonic. FOTO VinzentWeinbeer

Utilizatorii din România vor fi mai bine protejați împotriva apelurilor înșelătoare care folosesc numere falsificate, printr-o măsură tehnică adoptată de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Începând cu data de 7 iulie 2025, operatorii telecom vor bloca automat apelurile telefonice inițiate din afara țării, care afișează în mod fraudulos numere naționale, fie fixe, fie mobile.

Această măsură are scopul de a combate fenomenul cunoscut sub numele de „CLI Spoofing”, o metodă prin care apelurile afișează identități false, de regulă asociate cu bănci, instituții publice sau companii, pentru a înșela destinatarul.

Decizia a fost luată în urma unei analize detaliate realizate de ANCOM, în colaborare cu principalii furnizori de servicii de comunicații electronice și cu Direcția de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

„Ne confruntăm tot mai des cu tentative de fraudă prin telefon care folosesc tehnici sofisticate, inclusiv deepfake și inteligență artificială generativă. Prin această măsură tehnică, vizăm o reducere semnificativă a apelurilor care afişează în mod fraudulos identitatea unei entități oficiale”, a transmis ANCOM.

Pe lângă aceste blocaje implementate de operatori, autoritatea subliniază că vigilența utilizatorilor rămâne esențială. Aceștia sunt încurajați să nu ofere niciodată date personale, bancare sau de identificare prin telefon, să actualizeze constant aplicațiile de pe telefon și să raporteze autorităților orice apel suspect.

Deși măsura nu va elimina complet riscurile, ANCOM consideră că aceasta va reduce semnificativ amploarea fenomenului și va contribui la creșterea gradului de protecție a utilizatorilor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*