Rețea infracțională internațională condamnată în Italia pentru fraudă cu uleiuri auto de peste 15 milioane de euro

Anchetă în Europa. FOTO pixabay
Anchetă în Europa. FOTO pixabay

Trei lideri și alți zece membri ai unei rețele infracționale internaționale au fost condamnați în Italia în urma unei anchete extinse derulate de Parchetul European (EPPO) din Torino, în dosarul denumit “Greasy Hands”. Gruparea a fost găsită vinovată de fraudă fiscală sistematică și asociere criminală, după ce a introdus pe piața italiană cantități mari de lubrifianți auto, eludând plata TVA și a accizelor, cu un prejudiciu de peste 15 milioane de euro.

Deciziile au fost pronunțate de instanțele din Torino și Matera, iar pedepsele însumează 34 de ani de închisoare, cuprinse între 1 și 4 ani pentru fiecare inculpat. Majoritatea inculpaților au recunoscut faptele și au acceptat acorduri de recunoaștere a vinovăției sau proceduri simplificate. Instanțele au dispus, totodată, confiscarea a peste 12 milioane de euro, acțiuni în companii, imobile, autovehicule, ceasuri, bunuri de lux și sume de bani lichide. Hotărârile sunt primele în acest caz și pot fi contestate în apel.

Potrivit anchetei, rețeaua era formată din persoane care activau în Italia, Belgia, Cehia, Estonia, Ungaria, Polonia, Slovacia și Slovenia, fiind implicate în distribuția ilegală de uleiuri pentru autoturisme și camioane, destinate consumatorilor din Italia. Mecanismele utilizate de organizație includeau documente de transport falsificate, firme-fantomă și scheme complexe de evaziune fiscală și spălare de bani. Există suspiciuni și de contrafacere de mărci comerciale de ulei auto.

Ancheta a relevat că o companie din zona Matera, unul dintre principalele centre de distribuție de lubrifianți din sudul Italiei, a ascuns peste 52 de milioane de euro în profituri nedeclarate, provenite din relațiile comerciale cu rețeaua infracțională.

Activitatea ilegală desfășurată între 2017 și 2023 a generat pierderi estimate la 14 milioane de euro din TVA neplătit și peste 1 milion de euro în accize neachitate, potrivit EPPO.

Parchetul European este instituția independentă de urmărire penală a Uniunii Europene, având rolul de a investiga, urmări și aduce în fața justiției infracțiunile care afectează interesele financiare ale UE.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*