ANCOM avertizează: “Atenție la roamingul în avion sau pe mare, costurile pot fi uriașe”

Avion în aeroport. FOTO Arhiva EUplus
Avion în aeroport. FOTO Arhiva EUplus

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) îi avertizează pe utilizatorii care călătoresc cu avionul sau pe mare asupra riscurilor conectării la rețele mobile non-terestre, prin satelit. Aceste rețele nu sunt incluse în reglementările europene privind serviciile de roaming și pot genera costuri foarte mari, chiar și pentru utilizări scurte.

Chiar dacă utilizatorii se află în Spațiul Economic European, conectarea la o rețea mobilă non-terestră – așa cum se întâmplă frecvent în timpul zborurilor sau în largul apelor internaționale – nu este acoperită de principiul “Roam like at home”. În aceste cazuri, serviciile sunt tarifate separat și, adesea, la prețuri foarte ridicate. Mai mult, conectarea la aceste rețele se poate face automat, dacă telefonul este setat să se conecteze la rețeaua disponibilă, fără intervenția utilizatorului.

Pentru a evita astfel de situații, ANCOM recomandă ca utilizatorii să activeze modul avion în timpul zborurilor sau pe mare, să dezactiveze roamingul de date din setările telefonului și, dacă furnizorul oferă această opțiune, să dezactiveze și serviciul de roaming prin satelit. Este important ca utilizatorii să acorde atenție mesajelor de avertizare primite de la operatorii de telefonie.

Furnizorii de servicii sunt obligați să transmită un SMS de avertizare atunci când utilizatorul se conectează la o astfel de rețea, iar în cazul în care se ating praguri de costuri de 50 euro și 100 euro (fără TVA) pentru serviciile de date utilizate prin rețele non-terestre, trebuie să notifice utilizatorul și să îi solicite acordul pentru continuarea furnizării serviciului.

În cazul unor neînțelegeri privind facturarea sau alte aspecte legate de serviciile de roaming, utilizatorii trebuie să se adreseze în primul rând furnizorului de servicii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația EUplus, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe EUplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*