UE propune reducerea cu 90% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2040 pentru o economie complet decarbonizată în 2050

Parc fotovoltaic. FOTO Engie
Parc fotovoltaic. FOTO Engie

Comisia Europeană a propus oficial, la începutul lunii iulie 2025, modificarea Legii Climatului pentru a stabili un nou obiectiv intermediar: reducerea netă a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 90% până în anul 2040, comparativ cu nivelurile din 1990. Propunerea vine în completarea țintei actuale pentru 2030 și pregătește terenul pentru atingerea neutralității climatice până în 2050.

Potrivit Comisiei, obiectivul de 90% se bazează pe o evaluare detaliată a impactului și pe recomandările Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice, precum și ale Consiliului Consultativ Științific European pentru Schimbări Climatice. Noua țintă urmărește să ofere predictibilitate pentru investiții, să accelereze tranziția verde și să consolideze competitivitatea economică a UE.

„Pe măsură ce cetățenii europeni simt tot mai intens efectele schimbărilor climatice, așteaptă de la noi acțiune concretă. Astăzi arătăm că ne menținem ferm angajamentul de a decarboniza economia europeană până în 2050. Ținta este clară, iar drumul este realist și pragmatic”, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

În paralel, Comisia a publicat și o comunicare privind Pactul Industrial pentru o Europă Curată, care detaliază primele măsuri implementate pentru susținerea investițiilor în tehnologii curate. Printre acestea se numără adoptarea noului cadru pentru ajutoare de stat, simplificarea Mecanismului de Ajustare a Carbonului la Frontieră (CBAM) și recomandări privind stimulentele fiscale pentru decarbonizare industrială.

„Obiectivul de 90% oferă o direcție clară pentru viitoarele politici europene. Ne adresăm direct europenilor care susțin tranziția verde și reafirmăm angajamentul pentru o Europă echitabilă, ambițioasă și competitivă”, a subliniat Teresa Ribera, vicepreședintă executivă responsabilă pentru tranziția curată și justă.

Noul cadru propus introduce și o serie de flexibilități, inclusiv posibilitatea utilizării unor credite internaționale de calitate începând cu 2036 și integrarea captării permanente a carbonului în sistemul EU ETS. De asemenea, statele membre vor putea compensa subperformanțele într-un sector (precum utilizarea terenurilor) prin rezultate superioare în altele (precum transport sau gestionarea deșeurilor).

„Rămânem pe direcția tranziției curate, atât din motive economice, cât și de securitate. Avem un plan, avem instrumente și știm de ce facem asta. Este un semnal puternic pentru industrie și un angajament clar în fața partenerilor noștri internaționali”, a declarat Wopke Hoekstra, comisar european pentru climă.

Comisia Europeană va colabora cu Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European pentru adoptarea formală a obiectivului de 90% până în 2040. Ulterior, acesta va ghida viitoarele politici climatice post-2030 și va contribui la definirea contribuției UE pentru următoarele conferințe climatice internaționale.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*