
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației propune o reformă a sistemului de acordare a sporurilor salariale în instituțiile publice implicate în implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene. Proiectul de act normativ, publicat astăzi spre dezbatere publică, leagă aceste sporuri de performanța reală în activitatea administrativă și urmărește introducerea meritocrației în sectorul public.
Potrivit ministrului dezvoltării, Cseke Attila, măsura va garanta o utilizare responsabilă a banilor publici.
„Introducem meritocrația în administrația publică. Cei care merită, cei care asigură absorbția fondurilor europene pentru dezvoltarea României pot primi chiar și 50% spor, pe baza unor criterii ferme, dar cei care nu contribuie semnificativ la implementarea acestor proiecte, pe baza unui raport de progres, nu vor beneficia de sporuri”, a declarat Cseke Attila, ministrul dezvoltării.
Noua reglementare modifică cadrul privind stabilirea procentelor de majorare salarială pentru personalul plătit din fonduri publice, în special în cazul celor care gestionează proiecte cu finanțare nerambursabilă prin fonduri europene sau PNRR. Sporurile vor fi acordate în funcție de două criterii majore: timpul lunar efectiv lucrat în cadrul proiectelor și valoarea totală a proiectului implementat.
Astfel, un angajat care a lucrat peste 80 de ore într-o lună la un proiect cu valoarea de peste 20 de milioane de lei ar putea beneficia de un spor de 25% până la 50%. În schimb, pentru un timp de lucru sub 20 de ore, sporul va fi între 5% și 10%, în funcție de valoarea proiectului.
Pentru ca sporul să poată fi acordat, trebuie să existe un raport de progres trimestrial, aprobat de ordonatorul de credite, care să ateste că s-au înregistrat cel puțin următoarele evoluții:
- creștere de minimum 5% în execuția documentară (studii, avize, cereri de plată etc.);
- sau creștere de cel puțin 3% în execuția fizică;
- sau derularea/receptia a minimum 3% dintre activitățile sau bunurile prevăzute în proiect, în funcție de complexitatea acestuia.
Pentru a preveni raportările nereale, Curtea de Conturi va putea verifica aceste documente. În cazul în care se constată nereguli, răspunderea revine întregii echipe de proiect, persoanelor care au avizat și ordonatorului de credite, solidar.
Dacă va fi adoptată, măsura va intra în vigoare de la 1 septembrie 2025.
Be the first to comment