Rețea internațională de fraudă cu investiții în criptomonede destructurată în Spania după ce a înșelat peste 5.000 de victime din întreaga lume

Crypto, sub lupă. FOTO geralt
Crypto, sub lupă. FOTO geralt

Autoritățile spaniole au arestat cinci membri ai unei rețele infracționale specializate în fraude cu investiții în criptomonede, într-o amplă acțiune desfășurată pe 25 iunie 2025, cu sprijinul Europol și al forțelor de ordine din Estonia, Franța și Statele Unite. Investigația a scos la iveală faptul că gruparea a spălat aproximativ 460 de milioane de euro proveniți din înșelăciuni comise asupra a peste 5.000 de persoane din toată lumea.

În timpul operațiunii, au fost efectuate cinci arestări – trei în Insulele Canare și două la Madrid – și cinci percheziții în aceleași locații. Europol a susținut ancheta încă din 2023, oferind sprijin operațional, coordonare și analiză strategică, iar în ziua acțiunii a trimis în Spania un expert în domeniul criptomonedelor pentru a sprijini anchetatorii locali.

Gruparea infracțională folosea o rețea globală de reprezentanți de vânzări pentru a atrage victime și a colecta fonduri prin retrageri de numerar, transferuri bancare și tranzacții cu criptomonede. Conform anchetatorilor, suspecții ar fi înființat o rețea corporativă și bancară cu sediul în Hong Kong, utilizând gateway-uri de plată și conturi deschise pe numele mai multor persoane, prin diverse platforme de schimb, pentru a primi, stoca și transfera fonduri obținute ilegal. Ancheta este în desfășurare.

În investigație au fost implicate următoarele autorități: Garda Civilă din Spania, Poliția și Garda de Frontieră din Estonia, Jandarmeria Națională din Noua Caledonie (Franța) și Homeland Security Investigations (HSI) din SUA.

Fraudele online, în special cele cu criptomonede, sunt considerate una dintre cele mai mari amenințări la adresa securității interne a Uniunii Europene, potrivit raportului EU SOCTA 2025 al Europol. Acestea se extind rapid, având un nivel fără precedent de complexitate și impact, alimentate tot mai mult de inteligența artificială și de accesul facil la date sensibile.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*